Plugga till undersköterska i Stockholm

undersköterska utbildning stockholm

Det finns ett par vägar att gå om man vill utbilda sig till undersköterska i Stockholm, och den här artikeln listar dessa alternativ.

Varför vill man bli undersköterska?

  • Det känns som ett bra yrke för den som uppskattar att ta hand om folk
  • För den som vill läsa till ett vårdyrke på högskola eller universitet kan en undersköterskeutbildning vara förberedande på mer avancerade medicinstudier och rentav meriterande i vissa fall
  • Arbetsmarknaden är god och kommer högst troligtvis förbli just det

 

Vård- och omsorgsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet är den vanligaste vägen till att bli undersköterska. Du kan enkelt söka på internet om gymnasium som erbjuder programmet. Som niondeklassare kan du dessutom höra dig för om utbildningen med studie- och yrkesvägledare på såväl högstadieskolan som på den tilltänkta gymnasieskolan. Vissa skolor anordnar även öppet hus så att du dels får se skollokalerna och dels träffa elever och lärare på vård- och omsorgsprogrammet. Det är bra att prata med sina kompisar om ens gymnasieval så att man verkligen känner att valet blir rätt.

Efter ens beslut är det dags att söka och vänta på att bli antagen till utbildningen. Det är förhållandevis lätt att komma in på vård- och omsorgsprogrammet jämfört med exempelvis naturvetenskapsprogrammet. En examen från vård- och omsorgsprogrammet gör dig till en behörig undersköterska.

Komvux och yrkeshögskola

Komvux kan man söka till om man är 20 år fyllda och det är en form av andra chans till att bli undersköterska i vuxen ålder. Detta passar för den som kanske hoppat av gymnasiet, vill byta bana i livet eller känner att det är en bra utbildning att falla tillbaka på av olika anledningar. Det är även möjligt att söka till yrkeshögskola, men då måste man ha en fullständig gymnasieexamen. Även här kan man söka på nätet efter komvuxutbildningar och yrkeshögskolor som utbildar undersköterskor.

Att utbilda sig till undersköterska i Stockholm har alltså minst tre olika vägval, vad du än väljer så lycka till med dina studier!