Lyckas som location scout

Förutsättningarna för att överleva som location scout är naturligtvis olika i olika delar av världen. Locamundo har nedan listat våra bästa tips och reflektioner för den europeiska marknaden: 

Gemensamt för alla location scouter är att de digitala tiderna har skapat ett helt nytt sätt att leta platser. Självklart är några saker jag tar upp här uppenbara för den yngre generationen eftersom de aldrig upplevde den analoga eran.

Idag delar locations upp två huvudsakliga kategorier: PRIVATA & PUBLIKA LOCATIONS.

 

Privata locations

Här har du en rimlig chans att få kontroll över dina platser. Genom att bygga ditt privata nätverk av bra platser kan du skapa en bas av locations som kommer ge dig en inkomst under en längre tid. För att lyckas bör du överväga följande:

  • Skapa ett personligt förhållande med ägarna. Skicka personliga hälsningar på födelsedagar. Ta dig tid och håll kontakten med dina favoriter.
  • Skapa en privat facebook-grupp eller email slinga med dina prioriterade medlemmar (platsägare) där du informerar dem om vad du gör och vilka platser du hyrt ut. Om du lyckas skapa dessa socialt starka band kan du vara säker på att du kommer att lyckas i denna bransch.

Bland privata platser kan du dela in ägarna i två kategorier:

  • Ägare som hyr ut men huvudsakligt syfte att tjäna pengar.
  • Ägare som tycker att det är kul och vid något tillfälle vill tjäna pengar.

 

Ägare av privata fastigheter som endast hyr ut i mån av att det är roligt och inte för en potentiell inkomst. Anledningen till detta är att denna kategori är mycket liten och att det är en potentiellt opålitlig grupp.

Det gemensamma med de flesta platsägare är att alla vill tjäna pengar och därför rekommenderar vi starkt att du börjar prata med ägarna om pengar så snart som möjligt. Var aldrig svävande om deras intäkter för ert samarbete. Det är viktigt att skapa en realistisk målbild som både du och plats ägaren kan acceptera. Om din budget är liten, nämn det så tidigt som möjligt i er dialog. Glöm inte att föra anteckningar över vad du har kommit överens om med varje platsägare, vi rekommenderar att skriva ett professionellt kontrakt. Fördelen med ett skrivet kontrakt är även möjligheten till en sekretessklausul där varken du eller ägaren behöver berätta för andra parter om er uppgörelse.

Location ägare som vill tjäna pengar är i allmänhet bättre att hantera eftersom de i grunden är intresserade av en ekonomisk affär, vilket adderar en seriositet i ert samarbete. En bra förbindelse till en plats ägare är när banden är så starka att ingen annan kommer att kunna hyra platsen utan din vetskap. En stor fördel är att location ägaren förhoppningsvis kommer att  hänvisa till dig när det gäller att hyra ut sitt hus till andra intressenter. För de platser som inte hyrs ut så ofta är det inte nödvändigt att lägga ner allt för mycket arbete, dock är det är viktigt att göra en korrekt bedömning. Några av de bästa locations med många återkommande uthyrnings tillfällen kan vara extremt medelmåttiga objekt med andra fördelar som produktionsbolagen gillar.

 

Publika platser

Google har gjort platser som torg, gator, affärer, bibliotek, etc. så lätta att spåra, och de är framförallt mycket tillgängliga på grund av att dem är publika. Vår rekommendation är att arbeta med publika platser i så stor utsträckning som möjligt.

Offentliga platser kommer troligen alltid att vara ryggraden i ditt location arkiv, men kanske den minst inkomstgenererande delen. Om du kontinuerligt dokumenterar offentliga platser och gör dem sökbara på ett smart sätt så ser dina kunder att du har en stor kunskap och databas av publika platser. Det är viktigt att göra ditt namn känt och att vara den platsscout som har den främsta kunskapen och största utbudet än dina konkurrenter.

Framtiden

Platsscouter har ansetts vara underliga kufer som kör runt, oftast i en SUV, med en oproportionerligt stor och dyr kamerautrustning. Ibland säger rykten att platsscouterna sover och äter i bilen. Möjligen var det så tidigare, men nya tider ställer stora krav på sociala färdigheter och möjligheten att nätverka är helt avgörande för att lyckas som location scout. Antalet betalade location scoutings dagar har över tiden minskat. Mer och mer av din scouting förväntas inträffa i ditt location arkiv, allt medan kunderna klagar på att du aldrig presenterar några nya platser. En sådan ineffektiv cirkel kan brytas genom att vägra sitta hemma och vänta på nästa jobb. Mellan varje betald uppgift måste du ut och hitta nya potentiella inspelningsplatser, betrakta det på samma sätt som att spara på banken. Det är mycket tidskrävande och inte speciellt stimulerande emellanåt. Räntan är i stort sett lika med noll. Som du vet börjar saker hända med ett kapital efter hårt investerat arbete under en längre period och du kommer att kunna se dina utdelningar från dina insatser.

Locamundo presenterar alla platsscouter sorterade med utgång av antalet platser de har i Locamundo-registret. Så många platser genererar dig en topprankning på Locamundo. Registera dig idag och bli en del av vårt nätverk!